14. loka, 2016

Lähdetkö kävelylle, luontoon?

                                   

Ajatuksia luonnossa liikkumisen hyödyistä terveydelle. 

 

 

Ympäristöllä on suuri merkitys hyvinvointiin ja terveyteen.

 

 

Luonnossa liikkumisen terveysvaikutuksia ovat (YTHS):

 

 

 

  • 10 min metsässä verenpaine alkaa laskea ja pulssi tasoittua

  • 20 min metsässä mieliala kohoaa

  • 1h metsässä tarkkaavaisuus kohoaa

  • 2h metsässä elimistön vastustuskyky paranee

 

Jos mahdollista, suuntaa luontoon, metsään kävelylle. Suositus on 5h kuukaudessa ja useita lyhyitä visiittejä luontoon viikoittain. Suomi on tässä luonnon terveysvaikutuksissa Euroopan edelläkävijä, mutta Etelä-Korea on tässä tutkimuksessa vielä pidemmällä.

Varsinkin ennaltaehkäisyn mielessä luonnossa liikkuminen voi tuoda useita terveysvaikutuksia.

 

Ota siis heti yhteyttä kaveriisi ja kysy: ”Lähdetkö kävelylle?” Veikkaan että saat ilahtuneen vastauksen. Nykyisin moni odottaa kotona ihmettä, mutta aloite on tehtävä itse. Tekoja. Nouse ylös, tennarit jalkaan ja ulos vaan siitä ovesta. Vielä kun saat kaverin mukaan, aina vaan paranee!Kävely kuuluu meidän perusliikkumiseen, istuminen ei. Istumisesta on ollut paljon keskustelua ja sen haittavaikutuksista, eli inaktiivisuudesta.

Tutkimusten mukaan pienetkin määrät arjessa tapahtuvaa fyysistä aktiviteettia tekee ihmeitä. Valitse päivittäin portaat hissin sijaan, kävele tai pyöräile autoilun sijaan, jos mahdollista.

Luonnossa liikkuessa unohtuvat monet liikunnan mittarit, sekä itsensä alituinen seuranta ja tarkkailu. Tarkkailu sen sijaan siirtyy ympäristöön. Aika ja matka etenee huomaamatta, ja jokaisen mutkan ja huipun takana tuntuu olevan aina uutta nähtävää ja koettavaa. Edetyn matkan etäisyyden konkreettinen näkeminen vuorilla tai vaikka järven ympäri liikuttaessa on erittäin palkitsevaa. Huomaamatta tulee liikuttua useita tunteja ennen kuin vilkaisee kelloa. Noustessa mäkiä tai vuoria tulee tehtyä luonnon ”stepperillä” useiden tuntien treeni. Kantaessa reppua tai rinkkaa, on liikutettavaa suurempaa massaa ja energian kulutus voi nousta huimiin lukemiin. Kaikki tämä samalla kun nauttii vain huikeista maisemista luonnossa.

 

Luonto edistää terveyttä.

Tiede todistaa sen nykyään, mitä ihmisen perustarpeisiin on tuntunut aina kuuluvan.

Ulkona liikkumiseen luonnossa on ihmisen kehityksessä  miljoonien vuosien tausta.

Luonnon hyödyt on tiedetty hyvinkin pitkään. 2000 vuotta sitten munkit kirjoittivat puutarhahommien  “parantavasta” vaikutuksesta. Sisällämme on tarve jonka vain luonto voi täyttää, ja johon olemme evoluution kehityksessä tottuneet.

Luonnossa liikkuminen kuuluu meidän perustarpeisiin, josta olemme vieraantuneet urbaanissa ympäristössämme.  Kehittyneissä maissa ihminen viettää päivästään  90% sisätiloissa, ja 5% autossa istumiseen. Teknologian kehitys on tehnyt aivoista yli virittyneitä. Silmä - sorminäppäryys on huipussaan, kaikkien laitteiden keskellä, jatkuvasti haitallisten stressireaktioiden alaisena. Liikunnan ja ympäristön aiheuttama positiivinen-, ns hyvälaatuinen stressi jää pois, joka tasapainottaisi kehoa ja mieltä. Miten on terveyden laita fyysisellä, psyykkisellä, sosiaalisella sekä ympäristöllisellä puolella?

Hyvinvointivaltioissa diabetes, MBO ja verisuonisairaudet kukoistaa, mielenterveysongelmat ja masennus on huipussaan.  “Pienistä puroista syntyy joki”

“tuhannen mailin matka alkaa ensimmäisestä askeleesta”

“Kaikki on vaikeaa, ennen kuin se on helppoa”

“Katso syvälle luontoon, ymmärrät kaiken paremmin”

 

Luonnossa ihminen on onnellinen. Luonto on monipuolinen eikä mitenkään yksiselitteinen. Luonto tarjoaa aidosti multisensoriset vasteet aisteille sekä  mahdollisuuden niiden monipuoliselle kehittämiselle. Luonnossa liikkuvilla opiskelijoillakin oppiminen ja koulumenestys on parempaa.

Erään kognitiivinen psykologi David Strayerin tutkimuksen mukaan 3 päivää luonnossa ollessa aivot saavat lepoa ja aistit alkavat terävöityä. 3 päivän jälkeen luonnosta palatessa ihmiset ovat 50% rennompia ja ongelmanratkaisu tehtävät sujuvat helpommin. Japanissa lääkärit määräävät metsä kävelyitä stressaantuneille ihmisille. Jo muutaman kymmenen minuutin vihreässä luonnossa kävely laskee verenpainetta, ja valkosolujen määrä alkaa parantua. Jopa maisemien katselu visuaalisesti alkaa tehdä muutoksia aivoissamme.

1984 julkaistu tiede tutkimus toi esiin leikkauksesta toipuvien henkilöiden tarvitsevan vähemmän kipulääkitystä ja nopeuttavan toipumista, niillä jotka näkivät ikkunasta vihreään metsään, verrattuna potilaisiin jotka tuijottivat seiniä.

Luonnossa liikkuvalta voidaan tutkia helposti muutoksia mm. stressitaso hormoneissa sekä syke- ja VP muuttujissa. Aivotutkijat pystyvät vielä tarkempiin analyyseihin.

Ihminen on kokonaisuus johon kuuluu ainakin psyko-, fyysis-, sosiaalis-, ympäristöllinen sekä ravinnollinen kokonaisuus.

 

Ota siis kaverisi mukaan, lähtekää kävelylle, nauttikaa ympäristön tarjoamista elämyksistä luonnossa, juokaa vettä, keskustelkaa kiinnostavista asioista, käykää lopuksi syömässä terveellinen pieni ateria, ja nukkukaa hyvät yöunet.

 

...vieläkö istut lukemassa tätä? Tiedät mitä tehdä.

 

(kuva: Vaeltamassa Andalucian luonnon aarteilla)

 

Rami Kääriäinen 14.10.2016