GR249 Gran Senda De Malaga- Great Malaga Trail

656 km, 35 etappia, 5 viikkoa: Malagan Suurvaellusreitti GR 249 

Minun Gran Senda de Malagani - vaellustarinoita polulta 4.8. - 7.9.2017

Reitti kiertää koko Malagan provinssin, valkoisesta kylästä toiseen, joissa  on yöpymismahdollisuudet. Nousuja ja laskuja tulee reitillä kaikkiaan yhteensä jopa n. 17.000 m. Yhteismatka - 656 km - on minimi, mutta se tarkoittaa helposti lopulta 660-700 km vaellusta.

Vaellukselle on suositeltavaa mennä vähintään kahdestaan tai isommassa ryhmässä, ja suositeltavin ajankohta on syksystä kevääseen. Näin ammattivaeltajana lähden kuitenkin itse matkaan poikkeukselliseti kesällä ja yksin. Huomioitava on, ettei tätä reittiä suositella kenellekään tehtäväksi yksin tai kesän kuumimpaan aikaan. Tämä on urheilua kuumissa olosuhteissa! Riskit tulee ottaa jo ennakkoon huomioon vakavasti ja valmistelut on suoritettava huolellisesti. Lääkärillä ja asiantuntevalla fysioterapeutilla on käytävä tekemässä terveydentilan tarkastus ennen vaellukselle lähtöä, ja toimia meidän terveydenhuollon ammattilaisten antamien ohjeiden mukaan. Tämä kannattaa muistaa heti aluksi pienenä varoituksen sanana, jottei kukaan ottaisi reittiä liian kevyin mielin, etenkään kesällä.   

 

 

Vaelluspassin haku -Credencial De Grand Senderista

Viimeinen valmistelupäivä ohi. Huomenna polulle!

Täytyy heti aluksi kiittää, Putiikki Sepposta, kun olen saanut heiltä kesällä kahden kuukauden vahvat vitamiinit ja hivenaineet tankkausjaksoon. Samoin kiitos Jonne S. osteopaatti kaverini, joka viimeisellä valmisteluviikolla kävi läpi tuki-ja liikuntaelimistön, manuaalisen terapian keinoin. Sain myös toisen GoPro kameran reissuun, kiitos kuva ja ääni tuesta Pekko Simonsuuri. Ja suurin kiitos menee tietenkin vaimolle Saijalle, jo tässä vaiheessa kaikesta tuesta.

Credencial De Grand Senderista- vaelluspassi johon kerätään leimat eri etapeilta, on nyt noudettu. Kiitos Diputacion de Malaga, ja Gran Senda De Malaga! Kävikin virastossa ilmi, että olen ensimmöinen koko GR249 vaeltaja, joka menee kaikki etapit putkeen ja tällä uudella passisysteemillä. Aika huikeaa! Vaellusjalkaa vipattaa jo ...ja niin se odotettu vaellus  vihdoin alkaa. 

BuenCamino! -Rami

 

(Kuvat alla: Repun, EAn, ja muun tarvittavan valmisteluista, backupeista ja papereiden noudosta)

1.Etapa: Malaga - Rincon de la Victoria.

Tästä se alkaa," 0 km - kilometripylväältä" !

Malagan urbaanista vilinästä kohti kalastaja kylää -  RIncon de la Victoriaa. 

Aamu klo 6.00 aloituspisteessä. Aamuisin joutuu lähtemään reitille aikaisin kuumien olosuhteiden vuoksi. Malagasta oli aivan mahtava seurata auringon nousua Nerjan takaa Axarquian vuoristosta. Aamulla on mukava kosteus ja viileys klo 6-9, klo 9-12 alkaa aurinko tuntua ja 12 jälkeen alkaa aurinko rankaisemaan olantakaa, aina iltaan asti. Eli reitiltä pääsy perille ennen siestaa on aina tavoitteena kuumissa olosuhteissa. Pintälämpöjä mittatessa matkalla kävelytie paseolla nousi lämpötilaltaan aamun klo 6.00 +21 C asteesta - päivän klo 12.00 +40C asteeseen. Varjon ja suoran auringon ero voi olla jopa 10 astetta, eli varjoisia kohtia reitillä suositaan jo tuntuman perusteellakin. Samoin reagoi aurinkoon rajusti päähine tai vaikkapa repunpinta.... ei ole yhdentekevää mitä laittaa päähän suojaksi, tai miten pakkaat repun. Samoin sykeseuranta mitattavasti paljasti itsellä tuon lämmönpätilanvaihtelun: aamulla sykkeet olivat normaalit, mutta päivällä kuumassa nousi syke helposti 10::llä Pbm. Hydraatio toimi hyvin , täysin ongelmitta.

Mahtava päivä, upeat rannat ja auringonpalvojattaret piristivät kuumassa vaeltajaa. Merituuli, sekä palmujen varjot viilentävät mukavasti. Rinconissa oli kylä valmistelemassa omaa tapahtumaa illaksi, ja rantakalat grillaantuivat rannoilla. 

Omat Statsit: n.18km, 5h 45min (liikkeessä 5h). korkeuserot 1m - 20m.

 

2.Etapa: Rincon de la Victoria - Velez Malaga

Kallion kiellekkeitä, hiekkarantoja ja pitkää suoraa sendalitoral-rannikkoreittiä.

Aamun pimeassa polulle. Rinconin kalliokielekkeiden jälkeen jatkuu pitkät suorat sendalitoralia. Paikoitellen merenkuohut kuulee kaikessa rauhassa - ajoittain urbaani vilinä ja tien äänet rauhoittuvat. Alueella on ihmisen jälki jäänyt historiaan, luolia, kaivantoja ja vartiotorneja löytyy matkalta mukavasti. Foinikialaiset, Roomalaiset ja Arabit ovat jättäneet jälkensä. Nykyajan ihminen on napannyt ison osan tilasta jöljellä olevasta historian rippeistä. mm. Totalanin nykyaikainen valtava sementtitehdas-tormi näkyy rannikolla kauas.

Rannalla oli aamun pimeässä kalastajia otsavalojen kanssa. Ranta houkuttelee kävelemään merenrantaa pitkin. Paljainjaloin ei viitsi nyt kävellä pitkiämatkoja, jos sattuu lasia olemaan jalkapohjanalla päättyy vaellus siihen.  Huomoitava on jalkineet, jotka sopivat hiekalle esim barefoot-jalkineet. Vaelluskenkä täyttyy muuten ikävästi hiekasta. Kovalla kävellessä on taas hyvä olla asfalttitassut vaellussauvoihin.

Pintälämmöt nousuvat mitatusti aamun +21C mukavasta lämmöstä...klo 13.30 hiekkatien +46C ...ja perillä 1h päästä klo 14.30  asfaltilla +56C! Eli perille aina mieluusti ennen siestaa.

Lähestyttäessä Velez Malagaa ja Velez jokea, alkaa viljelys alueet, joita Axarquian hedelmätarhoiksi kutsutaan.

Omat statsit: n. 22km, 7h 30min(liikkeessä 6h 25 min), korkeus erot 0m - 37m

3.Etapa: Velez Malaga - Torrox

Costa tropical, Merta ja aurinkoa.
 
Mantereelta takaisin rantaan ja Paseomaritimo sekä Senda Litoral jatkuu. Upeita rantoja ja hienoja taloja rannalla.  Nyt meni aikataulu tiukoille taistelussa auringonpaahdetta vastaan. Pelastin matkalla mahdollisesti yhden 60 v miehen hengen..(fabossa live video loppuhetkistä, kun pelastajat tuli paikalle), sillä venyi vähän päivä siestan puolelle. Etenin iltapäivän puolella hitaasti varjosta varjoon viimeiset 6 km, mutta perille saavuin ongelmitta. Kuumassa sykkeet nousi kävellen itsellä VK alueelle 75%Hr max! Varjossa seisoskellen sai laskemaan PK alueelle ja alle, sinne n.120bpm. 
 
Majoitusten saaminen on ollut hankalaa Temporada Altan- vuoksi. Katsotaan miten menee tuleva yö.
 
Omat statsit:  20km, 7h30min ( liikkeessä 6h). Korkeus erot 0-125m.

4.Etapa: Torrox-Nerja

Torroxissa aamukahvit, sekä samalla tulevien majoitusten metsästystä. 10 km siirtymäreitti meni heittämällä, mitä nyt alkuun oli nousua mukavasti. Nyt onkin aikaa nauttia Nerjassa! Balcon de Nerja, mahtavasti ruokapaikkoja, ja kallioranta. Aukiolla oli kitaristi soittamassa ja fiilikset erittäin hyvät.Tänään pyykkipäivä ja varusteiden puhdistusta. Lopuksi ravintolan kautta mereen. Vihdoinkin! Rannikkoreitti päättyy nyt tähän ja vuoriston kuumuus on edessä. Kuin juhlistaen Sendalitoralia, kalliolta 5 metristä hypyt siniseen välimereen! Onhan se mukava pulahtaa uimaan vähän ennen vuoria. Huomenna kohti tuttuja reittejä Frigilianaan, Rio Chillarin ja Rio Hiqueronin kautta. Eli vielä pääsee vilvoittelemaan joessa vesiputousten äärellä. Mutta tämä Nerja olisi mukava paikka viettää enemmänkin aikaa..mutta polku kutsuu vaeltajaa..

Omat statsit: 10km. 3h 16min (Liikkeessä 2h 47min).

5.Etapa: Nerja-Frigiliana

Tunteiden reitti mereltä vuorille
 
Aamulla klo 4 herätys. Viideltä matkaan. Rannalla oli kova kosteus ilmassa ja vuorilla oli noustessa mukavan viileämpää. MTB ja lenkkeilijä tuli vastaan. Hetken tauko el Pinossa picnikalueella, joka ei ole auki. 2 km päässä on majatalo ja ravintola joka ainostaan - aina auki...no eihän se ollut auki. Fuente del esparto- lähteeltä vesi täydennystä, yhdessä ampiaisten kanssa. Huikeaa vuorireittiä mutkitellen, nousten ja laskeutuen vähän väliä. Hastetta on kivasti ja kun African kuuma tuuli lyö tulta tuulenkin mukana. +41C lämpötilat. Ei antaudu polku helpolla. Jopa Chillar joki tuntui suhteessa kylmältä! Vielä monen nousun ja mutkan jälkeen Frigilianan valkoinen kylä lähestyi. Lopuksi kylälle jäähtymään tankkaamaan menetettyjä kaloreita (3950kcal) sisään konehuoneeseen.
Nyt on majoitukset parhaasta päästä: Yöpyminen mahtavassa Finca el Cortijillo:ssa, jossa suomalainen sauna ja allas oli aivan mahtavaa! Suosittelen lämpimästi. Kiitos Juha ja Jaana Tiitinen! 

6.Etapa: Frigiliana -Competa

Huikea vuoristoreitti
 
Kävelin etapin toisesta suunnasta. Majoitus tilat olivat Frigilianassa täynnä ja soitin Juha Tiitiselle että voitaisiin nähdä. Ja niinhän siinä kävi että tilanteen pelasti mahtavasti Canillas de Albaidassa Tiitiset- Finca de Cortijillo paikassa. Eli heti illalla suomalaiseen puulämmitteiseen saunaan ja tutustumaan huikeaan Finca de Cortijilloon! Aamulla polulle toisinpäin: Canillas de Albaida-Competa-Frigiliana. Itseasiassa näinpäin reitti on mielyttävämpikin kävellä.  Päivällä aurinko ei haitannut kävellessä vuoren varjoisella puolella.
 
Omat statsit: 28km. 10h 45min (liikkeessä 8h 47min. Nousuja ja laskuja 1022 ja 1400

7.Etapa: Competa-Canillas de Aceituno

Valkoisten kylien, jokien, Roomalaisten sekä Arabisiltojen reitti Sierra Tejedassa, Axargia vuorialueella.

 
Competa-Canillas de Albaida- Salares-Sedella-Canillas dr Aceituno.
La Maroma vuoren vierusta reitillä maisemat ovat huikeat.
Erittäin vaihteleva reitti, ja napakka vaellus. Jyrkkiä nousuja ja laskuja, puska-polkuja, mutta myös tieosuuksia joilla pääsee baanattamaan. Paljon fuente-lähteitä matkan varrella. 
 
Matkalla haastattelin paikallista viljelijää ja hän ystävällisesti tarjosi pensaasta viinirypäleetkin matkaan. ESTUPENDO!
 
Se on 1. Viikko vaellusta takana. Huikea fiilis ja kroppa toimii erittäin hyvin kuumissa olosuhteissa. 1-2 vko olosuhteisiin totuttelu on takana ja sykeseurannassa on löytynyt nyt hyvät sykkeet. Jalat toimii ongelmitta ja oireetta, vaikka olen muutaman yön nukkunut vain 4h unet.
 
Päätepisteessä kannattaa mm.tutustua kylän erikoisuus ruokaan. Nimittäin puu uunissa valmistettuun pikku-vuoheen.
 
 
Suurkiitos huikeasta majoituspaikasta Finca Cortijillo - Juha ja Jaana Tiitinen. Tyylikäs espanjalais henkinen entisöity ruustikki finca hotellimaiseen Rural majoittumiseen. Suomalainen puillalämmitettävä sauna ei jätä ketään kylmäksi, ja altaaseen pulahtaminen vaeltajalle on aivan taivaallista! FANTASTICO, Muchas Gracias!! Tänne paikkaan kannattaa olla yhteysessä alueella vieraillessa tai vaeltaessa.
 
Omat statsit: 23.6km , 10h 18min, (liikkeessä 8h 37min) nousuja-laskuja 1144m - 1115m.

8.Etapa: canilla de aceituno-periana

 

Vuoriston ja viljelysten välissä.
 
Tänään aloitus hieman myöhemmin joka kostautuu iltapäivällä. Yöllä oli satanut ja ilmassa kova kosteus. Hiki irtoo, vaikka lämpötila vain 25C. Päivällä tuulet putsasi taivaan ja aurinko rankaisi siestan aikaan kunnolla 30C helteessä. Matkanteko hidastui.
 
Reitillä laskeudutaan Garganta de los tajos lisos-rotkoon ja parin luolan ohi. Noustaan ja uudelleen laskeudutaan kohti pientä Alcaucin kylää. Mahtava sierras de tejada, almijara & alhama luonnonpuisto sivuaa reitillä. Vähitellen vuoristo jää taakse kuljettaessa oliivi viljelysalueiden läpi.
Periana on kuuluisa Perianan kullasta- oliiviöljystä sekä persikoistaan ja tapahtumasta dia del melocoton.
Vaelluksen pölyt saa kylpemällä pois 3km päässä baños de vilo- luonnon sulfidi lähteellä. 
 
Kylän englantilainen kommuuni on erittäin ystävällinen. Vaikka hotellit ja ruralit ovat täynnä, majoitus järjestyi taas juttelemalla kahviossa paikallisten kanssa. Kommuunilla on myös oma facebook ryhmä jossa tieto ja toisten auttaminen välittyy nopesti.
 
Omat statsit: 19km. 10h 50min (liikkeellä 7h 44min). nousua -laskua 803-835m.

9.Etapa: Periana- Alfarnatejo(Pulgarin alto)

Kalkkikivivuoria reunustaen pikkuiseen kylään.

 
Mahtava yö ystävällisten englantilaisten luona ja siitä liikkeelle. Aamukahvit kylän ravintolassa, jonne unohdin aamutuimaan koko termospullon. Huomasin vasta 3km nousun jälkeen vuorilla termarin puuttuvan ja laitoin uusille ystäville viestiä. Yllätykseksi he olivatkin hakeneet termarin ja toivat sen Guaron pikkukylään, joka oli reitin varrella. Juotiin sitten uudestaan kahvit siinä ja tällä kertaa termarikin tuli mukaan polulle.
 
Sierra Tejedan vuoret jäävät selän taakse ja uusia Limestone-valkeita kalkkikivivuoria kohti. Mielettömät maisemat! Ja englantilais ystäviltä kuulin että seuraavat kaksi etappia ovat ehkä parhaat ja 1400m korkeudessa koko GR249:llä! Nyt paikalliset espanjalaiset osoittivat vieraanvaraisuuttaan. Tosiaan majoitustilat ovat buukattu ihan täyteen seuraanat 3 etappia. Kannatti jututtaan espanjalaisia miehiä paikallisessa ja ainoassa ravintolassa. ..ulkona yöpyminen edessä allas-puutarhassa ja sain suihkun ja ruokaakin. Tämähän alkaa olla pyhiinvaellus meininkiä! Nyt hyvät yöunet tähtipeiton alla ja palautuminen huomiseen koitokseen. Varusteet putsattu, kroppa toimii, vielä omat iltarutiinit ja palauttavat venytykset. Aamulla jalkahuolto ja taas aikaiseen, pimeässä polulle.
 
BuenCaminoo!
 
Omat statsit: 14.5km. Liikkeessä 4h 53min. Nousua-laskua 524-443m. Korkein kohta 938m.

10.Etapa: Alfarnatejo(Pulgarin alto)-Alfarnate

Ruta de los Tajos- jylhien vuorenreunamien ja viljapeltojen erittäin upea reitti.

 
Yöllä herätti puutahan sadettajat klo 3 ja siitä päivä käyntiin.Muutoin oli kiva nukkua tähtitaivaan alla. Ystävällisesti olivat paikalliset omistajat antaneet aamupalat ja eväätkin matkaan minulle. Pimeässä taas liikkeelle. Nyt tähän aikaan on täällä paljon tähden lentoja ja niiden, sekä haukkuvien koirien saattelemana kohti uutta kylää. Aamulla on mahtava kävellä raikkaassa ilmassa, otsalampun valossa. Auringon noustua törmään pariin suureen koiraan ja joudun olemaan " koirakuiskaajana" etteivät ne käy päälle. 100m jälkeen koirat antoivat periksi ja kääntyivät takaisin. 
 
Toiset päiväkahvit huikeissa kalkkikivi ja karsti kallioiden laaksossa Tajo Gomer. Seuraavana napakka nousu edessä. Veto poissa tänään ja aikaa kuluu taukoineen matkaan puolet normaalia enemmän. El Torcalin kaltaisia karstikalliota ihastellen eteenpäin. Välillä poikkesin Alfarnatejon kylässä ihan uudessa ravintola ja julkinen uima-allas mestassa. Nyt lisää energiaa ravintolasta ja altaalta! Allas ois vain 1,- mutta uikkarit puuttuu. Tyydyn nyt vain suihkuun miesten invasuihkussa ja pesemään samalla vaatteet, jotka märkänä päällä viilentää mahtavasti. Ei kun  hitaasti eteenpäin.  Perillä kylässä jututtamaan paikallisia ja selvisi että alueella on julkinen uima-allas, bar ja ulkoilualue. Sain luvan yöpyä siellä, mahtavaa! Ensin suihkuun ja sitten altaaseen viilentymään, vaellus-shortsit jalassa, kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Ravintolan omistaja tarjosi seuraavan aamun ja päivän eväät, ihan käsittämätöntä! Yöllä hamokissa nukkuessa todella kylmä(+17C) ja piti olla kuoritakki päällä ja mantatermica- alumiinihuopa ympärillä. Niin ja paikalliset vesselit leikki puistossa meluten klo 1 asti yöllä kunnes niillekin tuli varmaan kylmä. Taas klo 5 aamukäyntiin ja vähillä unilla kohti uutta polkua.
 
Omat statsit: 19.6km 10h. (7h liikkeessä) nousua- laskua 540-360. Korkein kohta 895m.

Etapit 11-35: Suurvaellus GR249(2)