GR249 (etapas 11-35)

12. syys, 2017

Etapit 1-10: Suurvaellus GR249(1)

8. syys, 2017

GRAN SENDA DE MALAGA , TU GRAN SENDA !!!! 

Thank You all who helped my jouney / Kiitokset kaikille jotka ovat auttaneet matkaani :

...Saija Kääriäinen, my love, daily "base", backup person on my journey.

...people behind Gran Senda De Malaga, Medio Ambiente de la Diputación de Málaga,  Senda Litoral, Rafael Rios Albergue Los Molinos, Miguel Angel Herrera Gutierrez,  Juha & Jaana Tiitinen en Finca El Cortijillo, Almudena Martin Jorregrosa en Cortijo Las Monjas, Barbara Counter, Brian Ward, Bar Pedro, Paco en Posada Tempranillo, Cristobal en Bar la Trocha,  Clinica Medicodental Sinervo, Jonne Sjöblom, birthday girls Saija & Ninnu & Mervi, Putiikki Sepponen, Pekko Simonsuuri mikrofonikauppa.fi, Tiny lil Bow by Saia, Dr. Cardiology Sergio Mejia Viena, Dr. Dermatology Toni Aho, Petteri Sveins,    ..and many more.

...All those fantastic persons Ive met every day on my way.

...and all SOME cheers in Instagram and Facebook, those really helped some lonely, tired moments on the way.

My Gran Senda was very personal experience. Its more than just a walk. Its you being with the nature, its gastronomia, its culture, its emociones, its phycical activity, its the people that you meet, its a complete pacage YOU have to EXPERIENCE. Now go and do it - Tu Gran Senda!

 I would like to dedicate my Gran Senda to Yppe- our beloved cat, granmaster, that was with us 16 years.

i Descubre tu Grandeza- Vive la Gran Senda de Málaga!  

8. syys, 2017

Paluu urbaaniin ympäristöön, aloitus paikkaan Malagaan ja 0km pylväälle.

Tuttu reitti parinvuodentakaa. Matka on tasainen, ja menee vauhdilla. Laskeutuvat lentokoneet lentää aivan päänyläpuolelta. Ohitan Malagan lentokentän aivan vierestä, jonka toisella puolella on Malagan tärkein joki Rio Guadalhorce. Joen suisto on mielenkiintoinen,jonka olen kävellyt aikaisemmin kuivaan aikaan. Menen nyt kuitenkin merkattua hiekkatietä GR reitin mukaisesti. Reitti sopii erinomaisesti pyöräilijöille, joita onkin paljon reitillä. Poiketen tämän päivän reitistä, Guadalhorcen reitti veisi lähemmäs merta ja vehreämpää jokisuistoa. Alue onkin merkittävä mm. muuttolinuille ja  lintubongareille. Mukava alue käydä myös perheinä tai pariskuntina päiväretkellä yhdistäen merenrantaa. Suosittelen. Nyt kuitenkin baanatan vauhdilla kohti määränpäätä, Gran Senda de Malagan väkeä, DIputacion de Malagan ympäristövirastoa kohti. Sovin hedän kanssaan tapaamisen klo 13 ja olen jo 11.30 määränpäässä. Mahtava fiilis!  Olen aloitus 0 KM pylväällä jälleen!!! Otan yhteytä "tukikohtaan" kotiin, kuten olen tehnyt joka etapilla saaden tiedot viimehetken säästä, ym tiedotteista, ja minä puolestanin olen antanut tiedon polun aloitus ja loputus ajoista.  

Otan yhteyttä myös Diegoon, vanhaan herran jonka tapasin Ardalesissa(19 etapin lopussa). Hän oli aivan innoissaan suurvaelluksesta ja kertoi silloin Ardalesin historiasta natiivina, ja kuinka hänen isänsä oli ollut kuninkaanpolkua rakentamassa aikoinaan. Hän halusi ehdottomasti tulla tapaama minua kun saavun perille Malagaan, ja pidin sanani. DIego asuu nyt Malagassa ja tulee 10min kuluttua paikalle ja käymme baarissa caña-hana olusilla, jakamassa tarinoita. Hän halusi ehdottomasti tarjota juomat ja juttelimme jalkojen terveydestä. Miten voida liikkua mahdollisemmman pitkään ikään ja pitää itseään kunnossa. Lopputuloksena juttutuokiomme jälkeen vanhan herran perhe on nyt tulossa FysioRamin konsultaatioon ja fysioterapiaan Los Bolichesiin.

Klo 13 olen Malagan Delegaation ympäristövirastossa, ja  CREDENCIAL GRAN SENDERISTA - diplomi "SuurVaeltaja"-tunnustus on kädessäni! Aika lentää jutellessa kuulumisista. 1,5h menee hujauksessa. Olemme kaikki yhtä aidosti innoissamme GR249:stä. Gran Sendan väki on ihmeissään oireettomista jaloistani ja kiinnostunut "ammattisalaisuuksista", sekä kokemuksistani matkalla.  Päädymme myös hyvään yhteistyöhön. Mahdollisuuksia on paljon kehittää luonnossaliikkumista ja sen positiivisia vaikutuksia. Suurin kysymys keskustelussamme on kuinka saada ihmiset tiedostamaan että Malagassa on ehkäpä Euroopan parhaimmat vaellus mahdollisuudet, reitit, vuoret sekä suotuisin sää tähän. Suosittelen kaikille lämpimästi asiaan tutustumista. Yhteistyö on alkanut. 

Vinkkinä: Viemme edelleen ohjatusti, ammattitaidolla ja turvallisesti räätälöityihin elämysvaelluksiin luonnossa, BuenCamino -elämysvaellukset. Fysioterapeuttina FysioRamin valmennuksessa ja fysioterapia palveluilla on tervepohja lähteä polulle onnellisilla jaloilla ja hyvällä mielellä, nauttien polusta.

BUENCAMINO !    

GRAN SENDA DE MALAGA , TU GRAN SENDA !!!! <3

6. syys, 2017

Cerro Calamoro-kaapelihissivuoren reunaa suuntana Alhaurin de la Torre.

Tuttuja Benalmadenan vaelluspolkuja mennään. Tänään on aurinkoa ja +28C,  itselle oikein mukava vaellus sää. Ei ollenkaan kuuma, kun on tottunut kuumempiin. Hiekkaisia polkuja pitkin ohi kaapelihissivuoren kohti Torremolinoksen polkuja. Cañada del Lobo:lla näköala paikalla piti käydä ulvomassa susipatsaan kanssa kilpaa. Näköala on lähes 360 astetta. Rannikko ja meri on mielenkiintoinen, mutta ihan mieletön fiilis on katsoa mantereelle horisonttiin.  Sillä kaikki vuoret mitä siintää horisontissa on kävelty ympäri, Nerjasta - Esteponaan! Tämä on kuvattu tunteiden reitiksi ja sitä se nyt on, ei tiedä itkeä vaiko nauraa! Huikea fiilis, kohta se on tehty kokonaan! 

Matkalla näin pari kunnon macho del monte- sarvipää kauriita.  Samoin valtava hämähäkinseitti ja 6cm kokoisen (todennäköisesti) Arctosa-susihämähäkin kanssa sai pysähtymään polulla!

Omat statsit: 14,5km. 5h 18min. Liikkeessä 4h53min. Nousua -laskua: 504-684m. korkein kohta 708m. Kulutus tänään 2974kcal. 

 

6. syys, 2017

Sierra de Mijas- tutuilla kotivuorilla

Nämä polut olen mennyt moneenkertaan. Mielenkiintoista kuinka komeilta nämä kotivuoret näyttävätkään näin pitkänmatkan vaelluksella, kun on vertailua jokapäivältä. On meillä Aurinkorannikolla upeat ja haastavatkin vuoripolut ihan "takapihalla", n. 10km päässä rannasta. Mijaksen vuorijonon huiput ovat 900-1150m korkeudessa. Kasvillisuuden kirjo on laaja, ja Mijaksen mäntypuut ovat kuin vihreää pumpulipallomattoa vuoren rinteillä. Möntyjen vihreys pääsee esiin parhaiten aamun valossa sekä auringon laskun aikaan, jolloin kontrastit ovat kohillaan.

Mijas vuoristo on ollut kuuluisa Mijaksen valkoisesta marmorista, jota on louhittu koriste marmoriksi. Pyöreät, kivistä ladotut kaivomaiset kalkkikiviuunit ovat jäänteitä, joita löytyy myös vuorilta paljon.   

Aamu käyntiin hitaasti ja raskain mielin. Eilen saatimme 16vuotiaan Yppe-kissan lepoon. Tämä ystävämme on ollut melkoinen persoona, kaikessa mukanamme ja luopuminen on aina vaikeaa. Kaikesta huolimatta arki jatkuu, samoin kävely projekti. Kuin sattumaa, Mijaksen reitti viekin Ermita-pyhäkön kautta. Tilaisuun siis hiljentyä yksin, tekemään vielä hyvästejä kauniissa luonnonmaisemassa. Vietän paljon aikaa, kunnes lähden eteenpäin. Kävely luonnossa on hyvin luonnollinen tapa käsitella ja järjestellä ajatuksia. Monesti tarvitsemme tekemistä samaan aikaan ajatteluprosessin yhteydessä.  Asioita ei voi vain ajatella selkeiksi, vaan vaaditaan myös tekoja. Kävely tekee nyt toisaalta hyvää ja ajatuksen purkua on hyvä työstää samalla.

Päivä on pilvinen ja hieman tuulinen- loistava vaellukseen! Sen vuoksi olen päivällä liikkeellä, sillä sää on kuin syyskelissä vaellusta. Tutut paikat vilistävät ohitse, kierrän Mijas vuoren päältä cantera- louhokselle, puerto de las grajas- josta mahtavat näköalat Coinin suuntaan. Katselen ja muistelen reittejä joita olen mennyt jo aktiivisesti 6 vuoden ajan. Jatkan Puerto de la Media Luna:lle jonne mm. vaelsin kerran yksin sinisenkuun (Luna azul) aikaan yövaelluksena pöllöjen ja hämähäkkien seassa. Mirador-näköalapaikkoja on useita, mutta pilvien sisällä vaeltaessa olen enempi ajatuksissani. Normaalisti tästä näkisi horisontissa kaukaisimmat vuoret jotka olen nyt kiertänyt kävellen 33päivän aikana. Vuorille ei kannata mennä pilvisen tai sateisen sään aikana. Minulle se on tuttua, kuin toinen koti ja hyvällä tiedolla, taidolla ja varustuksella voin tarvittaessa olla vaikka yön täällä. Jotenkin kaitaakin välillä pientä haastetta, niinkuin nyt tämä 35 päivää, yksin ja kuumaan aikaan vaellus Andaluciassa. Tänään kuitenkin pilvet luovat vain kostean, helpostihengitettävän, ihanan varjon auringille. Tämä loistavaa! Pysähdyn katselemaan väälillä kosteiden pilvimassojen liikettä vuorilla. Se on kuin peitto joka liukuu vuoren muotojen yli. Välillä pilven reunat nousevat alhaalta rinnettä ylös, tuulen kuljettaessa ne ohitseni. Mahtavia kokemuksia! Jatkan Cerro de Moro- Aurinkorannikon suomalaisten tuntemalle "antennivuorelle" ja siitä tuttuja polkuja kohti Calamoro- "kaapelihissivuorta". Polulta käännös Benalmadena puebloa kohti ja laskeutuminen kylään. 

Kylässä Tapas-ravintolaan ja leimauttamaan Credencial -passiin leimat joista näkyy päivän etapin aloitus ja lopetus kohteet. Tämä tosiaan on uutta Malagassa, tämän vuoden uusi juttu. Käytäntö on sama kuin esim. pyhiinvaellusreiteilllä Camino de Mozarade de Santiago, tai Camino de Frances de Santiago- peregrino reiteillä, josta jälkimmäinen,  nykyisin "turistireitti" on se tunnetuin reitti Santiago de Compostelaan.

Vähiin käy vaelluspäivät, 2 päivää enää jäljellä. Palautumisjakso on varma tämän jälkeen. Siitä kertoo myös kokoaikajakson tehty tarkka sykeseuranta Suunnon ja Firstbeat- mittaus ohjelmistoja hyödyntäen. Tänä iltana palautumisaikaa tarvitaan 96h enne seuraavaa liikunta suoritusta, eli miinuksella on kovasti jokapäivä jatkuvan kävelyn vuoksi. Tämä kertautuu pikkuhiljaa kun ei ole palautuspäiviä. Hyvin on kestänyt kroppa mutta kohta pääsee onneksi palautumaan. Viikon liikunta keskiarvo on ollut 4238kcal /päivässä.(Suunto Ambit3). Mutta näin fysioterapeuttina ja ammattivaeltajana on auttanut hyvä valmistautuminen, ylirasitusten ennaltaehkäisy. Kovakunto on ollut tässä apuna, samoin kompressiovaatteet palautumisen apuna. Vaellus kengät, yksilölliset vaellustukipohjalliset, mitatut kompressiosukat, vaellussauvat ovat olleet salainen aseeni. Jalat toimii hyvin!

Muistakaa, näihin vaellusjuttuihin, niin kuumaan, kuin jäätikölle, ei kannata ottaa liian kevyesti. Erittäin hyvä valmistautuminen, tuki- ja backup henkilöt, sekä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tehty taustatyö on ehdoton. Silloin minimoidaan turhat riskit ja mennään ammattitaidolla- ei tuurilla.

Omat statsit: 17,7km. 7h27min. Liikkeessä 6h36min. Nousua-laskua: 806-1026m. Korkein kohta 964m. Liikunta tänään: 3277kcal kulutus.