6. syys, 2017

33.etapa: Mijas - Benalmadena

Sierra de Mijas- tutuilla kotivuorilla

Nämä polut olen mennyt moneenkertaan. Mielenkiintoista kuinka komeilta nämä kotivuoret näyttävätkään näin pitkänmatkan vaelluksella, kun on vertailua jokapäivältä. On meillä Aurinkorannikolla upeat ja haastavatkin vuoripolut ihan "takapihalla", n. 10km päässä rannasta. Mijaksen vuorijonon huiput ovat 900-1150m korkeudessa. Kasvillisuuden kirjo on laaja, ja Mijaksen mäntypuut ovat kuin vihreää pumpulipallomattoa vuoren rinteillä. Möntyjen vihreys pääsee esiin parhaiten aamun valossa sekä auringon laskun aikaan, jolloin kontrastit ovat kohillaan.

Mijas vuoristo on ollut kuuluisa Mijaksen valkoisesta marmorista, jota on louhittu koriste marmoriksi. Pyöreät, kivistä ladotut kaivomaiset kalkkikiviuunit ovat jäänteitä, joita löytyy myös vuorilta paljon.   

Aamu käyntiin hitaasti ja raskain mielin. Eilen saatimme 16vuotiaan Yppe-kissan lepoon. Tämä ystävämme on ollut melkoinen persoona, kaikessa mukanamme ja luopuminen on aina vaikeaa. Kaikesta huolimatta arki jatkuu, samoin kävely projekti. Kuin sattumaa, Mijaksen reitti viekin Ermita-pyhäkön kautta. Tilaisuun siis hiljentyä yksin, tekemään vielä hyvästejä kauniissa luonnonmaisemassa. Vietän paljon aikaa, kunnes lähden eteenpäin. Kävely luonnossa on hyvin luonnollinen tapa käsitella ja järjestellä ajatuksia. Monesti tarvitsemme tekemistä samaan aikaan ajatteluprosessin yhteydessä.  Asioita ei voi vain ajatella selkeiksi, vaan vaaditaan myös tekoja. Kävely tekee nyt toisaalta hyvää ja ajatuksen purkua on hyvä työstää samalla.

Päivä on pilvinen ja hieman tuulinen- loistava vaellukseen! Sen vuoksi olen päivällä liikkeellä, sillä sää on kuin syyskelissä vaellusta. Tutut paikat vilistävät ohitse, kierrän Mijas vuoren päältä cantera- louhokselle, puerto de las grajas- josta mahtavat näköalat Coinin suuntaan. Katselen ja muistelen reittejä joita olen mennyt jo aktiivisesti 6 vuoden ajan. Jatkan Puerto de la Media Luna:lle jonne mm. vaelsin kerran yksin sinisenkuun (Luna azul) aikaan yövaelluksena pöllöjen ja hämähäkkien seassa. Mirador-näköalapaikkoja on useita, mutta pilvien sisällä vaeltaessa olen enempi ajatuksissani. Normaalisti tästä näkisi horisontissa kaukaisimmat vuoret jotka olen nyt kiertänyt kävellen 33päivän aikana. Vuorille ei kannata mennä pilvisen tai sateisen sään aikana. Minulle se on tuttua, kuin toinen koti ja hyvällä tiedolla, taidolla ja varustuksella voin tarvittaessa olla vaikka yön täällä. Jotenkin kaitaakin välillä pientä haastetta, niinkuin nyt tämä 35 päivää, yksin ja kuumaan aikaan vaellus Andaluciassa. Tänään kuitenkin pilvet luovat vain kostean, helpostihengitettävän, ihanan varjon auringille. Tämä loistavaa! Pysähdyn katselemaan väälillä kosteiden pilvimassojen liikettä vuorilla. Se on kuin peitto joka liukuu vuoren muotojen yli. Välillä pilven reunat nousevat alhaalta rinnettä ylös, tuulen kuljettaessa ne ohitseni. Mahtavia kokemuksia! Jatkan Cerro de Moro- Aurinkorannikon suomalaisten tuntemalle "antennivuorelle" ja siitä tuttuja polkuja kohti Calamoro- "kaapelihissivuorta". Polulta käännös Benalmadena puebloa kohti ja laskeutuminen kylään. 

Kylässä Tapas-ravintolaan ja leimauttamaan Credencial -passiin leimat joista näkyy päivän etapin aloitus ja lopetus kohteet. Tämä tosiaan on uutta Malagassa, tämän vuoden uusi juttu. Käytäntö on sama kuin esim. pyhiinvaellusreiteilllä Camino de Mozarade de Santiago, tai Camino de Frances de Santiago- peregrino reiteillä, josta jälkimmäinen,  nykyisin "turistireitti" on se tunnetuin reitti Santiago de Compostelaan.

Vähiin käy vaelluspäivät, 2 päivää enää jäljellä. Palautumisjakso on varma tämän jälkeen. Siitä kertoo myös kokoaikajakson tehty tarkka sykeseuranta Suunnon ja Firstbeat- mittaus ohjelmistoja hyödyntäen. Tänä iltana palautumisaikaa tarvitaan 96h enne seuraavaa liikunta suoritusta, eli miinuksella on kovasti jokapäivä jatkuvan kävelyn vuoksi. Tämä kertautuu pikkuhiljaa kun ei ole palautuspäiviä. Hyvin on kestänyt kroppa mutta kohta pääsee onneksi palautumaan. Viikon liikunta keskiarvo on ollut 4238kcal /päivässä.(Suunto Ambit3). Mutta näin fysioterapeuttina ja ammattivaeltajana on auttanut hyvä valmistautuminen, ylirasitusten ennaltaehkäisy. Kovakunto on ollut tässä apuna, samoin kompressiovaatteet palautumisen apuna. Vaellus kengät, yksilölliset vaellustukipohjalliset, mitatut kompressiosukat, vaellussauvat ovat olleet salainen aseeni. Jalat toimii hyvin!

Muistakaa, näihin vaellusjuttuihin, niin kuumaan, kuin jäätikölle, ei kannata ottaa liian kevyesti. Erittäin hyvä valmistautuminen, tuki- ja backup henkilöt, sekä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tehty taustatyö on ehdoton. Silloin minimoidaan turhat riskit ja mennään ammattitaidolla- ei tuurilla.

Omat statsit: 17,7km. 7h27min. Liikkeessä 6h36min. Nousua-laskua: 806-1026m. Korkein kohta 964m. Liikunta tänään: 3277kcal kulutus.