GR249 (etapas 11-35)

5. syys, 2017

Sierra Alpujata, Ojenin punaisten vuorten kautta Sierra Mijakseen.

Eilinen palautuminen meni täydellisesti ja tänään on jalat täynnä puhtia. Ekat 30km menee lentämällä hekkateitä baanattamalla. Loppu 10 km on kova, kuumaa on +42C ja lyhyitä jyrkkiä nousuja 10km ajan Mijakseen. Hitaasti perille.

Ojenissa on kiva uintipaikka, mutta ei käy itselle nyt aamupimeässä. Matka on pitkä ja pyrin pitämään tauot lyhyinä ja taittamaan km:jä aamupäivän säässä. Sieta aikaan joutuu jokatapauksessa menenään ja se on se kovan riskin paikka. Auringolta suojautuminen, pään viilentäminen, nesteytys ja hidas vauhti - mm. näillä mennään. Matkalla saa ihmetellä Ojenin 2012 metsäpalon laajuutta ja jälkiä. Uutta vihreää versoa kuitenkin kasvaa jo kovaa vauhtia. Matkalla on pari muutakin uintipaikkaa, mutta nyt kerkeää vain kastamaan päähineet niissä.

Hitaasti lopussa perille. Kovan vaelluspäivän päätteeksi tulee kovin paikka. Vanhan ystävämme Yppe-kissan tila on ollut epävakaa jo tovin ja nyt koitti se päivä, jota on osannut odottaa. Saatoimme Yppe-ystävän lopulliseen lepoon..

..matka jatkuu..

 

Omat statsit: 40km,  n 11h, nousua-laskua 1190-1020m. 

3. syys, 2017

Sierra Blancan valkoiset vuoret

Sain mukaan kaverin tämänpäivän etapille. Mukaan lähti fysiikka valmennettava nuorukainen, joka halusi tulla mukaan vaellukselle. Ihan mukavaa että tulee hieman sosiaalisuuttakin kävelyn aikan, nyt varsinkin GR249 loppuvaiheessa.

Tuttu näky Sierra Blancalle ja osittain tuttua reitti pitkin. Reitti ei kuitenkaan nouse vuorijonon päälle vaan kiertää ja sivuuttaa sen rinteillä. Montakertaa ja monesta suunnasta vallattu La Cocha huippu tuo monia hyviä muistoja. Myös Tämänpäivän vaelluskaverin kanssa ollaan se vallattu viime talvella. La Cocha, Lestonar, Salto del Lobo , Cruz de Juanar kaikki ovat yli 1.200m ...tuttuja huippuja Sierra Blancalla. 

17km reitti onkin yllättävän napakka. Reitti sahaa pienesti mutta tehokkaasti ylös alas vuorilla, tyhjentäen lihasenergia varastot jaloista. 31 päivää ja  n. 600km alkaa tutua näissä selvästi ja yritämme pysyä aikataulussa joka on luotu reitille. Näille reitielle olen huomannut että kannattaa lisätä 1-2h lisäaikaa. Yksin olisin mennyt hieman hitaammin ja itselle sopivalla vauhdilla. Huomaan myös hermoston käyvän ylikierroksilla, jo eilen illalla ja tänään on hikoilu ollut poikkeuksellisen voimakasta. Sykkeet toimii normaalisti aamun ja päivän, mutta jäävät koholle muutamaksi tunniksi vaelluksen jälkeen. Tänään on haaste palautua tulevaan koitokseen. Päikkärit ja reilu hydraatio, syöminen eli hyperkompensaatiota ravinnosta, kaikki palautuskeinot köyttöön ja kunnon yöunet. Huominen hieman jännittää ensimmäistä kertaa koko reissulla. Kova päivä edessä 40km, yli 12h, nousua ja laskua 1200-1000m ... hitaasti vain eteenpäin. Onneksi ollaan "loppusuoralla" ja viimeisiä etäppeja edessä! Vamos!

Omat statsit: 17km. n.7h30min, liikkeellä n.7h. Nousua laskua: 930-645m. Kulutus 3361kcal. intence. 

3. syys, 2017

Läntinen Costa Del Sol

EIlen illalla kävin meressä uimassa ja oli mahtavaa päästä taas merenrantaan viikkojen kestäneen vuoren kuumuuden jälkeen. Mahtava fiilis! 

Vanhat tornit reunustavat Senda Litoral- rannikko reittiä. Niitä näkee useita ja eri aikakauden tyylisinä. Reitti ylittää myös usean itselle tutun joen, joiden yläjuoksuilla on useita luonnonaarteita... Reitti sivuuttaa myös histoiallisen Rooman kylpylän.

Senda Litoral rannikko reitillä jälleen. Tänään tuulee voimakkaasti. Se on Mahtava helpotus n.30km kävelyyn, josta on yli 10km pehmeällä hiekalla ja rantakivillä kävelyä. Perinteisen Senda Litoralin tilalle on nousemassa uusia helpostilähetyttäviä puisia ja betonisia kulkuväyliä. Mutta hiekalla kävely on sitä aitoa meininkiä.

Meren aaltojen ääni hypnotisoi vaeltajaa. Polkujen pölyt saa kyytiä kun hengitystiet puhdistuvat kosteasta ja suolaissa meri-ilmassa. Vaihteluna on omahtava fiilis kävellä merenrantaa. Tekisi mieli kävellä paljan jaloin, mutta se täytyy jättää pelkkää normaliin rantailtaan. Jalkojen iho maseroituu helposti pitkään kostuessa ja iho on altis menemään rikki hiekassa ja kivillä. En itse ota sitä riskiä nyt että matka hankaloituisi tai jopa keskeytyisi sen vuoksi. Loppuakohden alkaa jalat panamaan ja takana olevat 30 kävelypäivää alkaa tuntua. Onneksi auringonpalvojat virkistävät kulkijan mieltä. 

Esteponasa on vielä kivoja, luonnollisia rantoja kävellä. Suurena kontrastina tuleekin sitten vastaan unreal Puerto Banus ja Marbella urbaanina bilemestana ja kapitalistisena rahan kaupunkina. Reitti kulkee toinen toistaan hienompien pinnallisten lounge-/allas-baarien keinotekoisten tarjoilija- ja viihdyttäjä-puputyttöjen "siliconwalleyn" läpi. Kontrastin määrä on huikea Pueblos Blancos- kylien aitojen ihmisten ja bilehile-mestan välillä. Kaupunki on kyllä mahtavan hieno, kunhan on rahaa millä mennä virran mukaan. Vaeltajana kun menet syömään, kannattaa vaikkapa tarkistaa ensin hinta juomasta ja ruoka annoksesta, sillä se voi olla reilusti yli kolminkertainen alueella. 

Omat statsit:   30km. 9h. liikkeessä 8h. Nousuja-lasskuja 115-105. 

3. syys, 2017

Sierra Bermeja-punainen vuori  ja paluu  Costa Del Solille.

 

Reitti vie kohti tuttua Canuto de Utreraa,Torcal ja baños de Hediondan sulfidi kylpyjä. Mutta kuin Sawolainen ajatus, ei mennäkkään sinne.  Eipä mitään, alue on jo läpi koluttu.  Lähestyn Tuttua Sierra Bermeja vuoria. Tämä vulkaaninen kiviaines on saanut värinsä oksidaation myötä. Sana "Bermejo" tarkoittaa punaista. Samanlaista punaista vuorta on Ojenin vuorilla, mutta Bermeja on näistä alueen korkein. 
Pinsapo männyt antavat kilvan vihreää väriä puneisen vuorijätin kanssa. Nämä männyt ovat aikansa dinosauruksia, sillä ne ovat ainoa puulajike joka kesti aikoinaan alueen jääkauden yli.
Vanha GR249 on ollut 32km ja nyt uusittu on n.25km, mikä riittää hyvin tässä viheessa GR249:ää.
Tänään oli tosi väsyny aamu, mutta ei se matka vaan vauhti.... rauhallisesti matka taittui, ja kun oli Bermeja vuorelle jo päässyt ei enää väsyttänyt yhtään niissä maisemissa! Ja pääsi tosissaan vuorivalluspolulle ja haastetta saimukavasti lisää jaloille ja suunnistamiseen. Kotkat liitelivät koko matkan ajan ja hetken pysähdys tuli yhden tehdessä tyylikäs matalaylilento.
Pulahdus uimaan pienen vesiputouksen lammikkoon virkisti myös loppumatkaa.
 
Vastaan tulee myös urbaani ympäristö ja ihmisen jättämä jälki luontoon. Reitiltä näkyy toisaalta jätteenkäsittelylaitos ja toisella puilena punainen vuorijättiläinen. Kontrasti puhtaan luonnon ja ihmisen aikaansaannosten välillä puhuttaa reitillä kulkijaa... Tällä reitillä löydän kaksi kuollutta kotkaa. Tullesssaa kaatopaikan kohdalle huomaan kotkat, ovat löytäneet kaatopaikan ja "helpon paikan ruokailla". Pistää miettimään.
 
Omat Statsit: 25,1km. 10h 11min. Liikkeessä 8h 45min. Nousuja-laskuja: 879-1264m. 
1. syys, 2017

Välimeren metsät -mediterraanit keuhkot.

 
Walk on the woods- metsikössä kävely. Vanhat tammet ja korkkipuut ovat vallanneet nämä vuoret. Näköalapaikkoja on paljon jokasuuntaan. Lopuksi napakka n.10km nousu 0m- 640m. 
Paarmojen määrä käy sietämättömäksi. 5 paarmaa puri, mutta listin n. 30 matkalla. 6h ajan pörräsi n. 30 paarmaa ympärillä tökkien kuin vesisateella pisarat iholla. Säätiedotuksen mukaista sadetta ja ukkosta ei tullut ja takkiakaan ei voinut käyttää kuumuuden vuoksi. Ok, ostan sitten hyönteissumutteen kun selviän kylään! Tänään tapasin 2 britti vaeltajaa jotka olivat Casaresista paikallis pikkureitillä. Sain heiltä hyönteismyrkkyä ja olipas mahtavaa kävellä loppumatka.
 
Eläimistöstä hieman.Tänään lähti villisika 8m päästä, sekä näin peuran 50m päässä. Huikeaa!
 
Caseresiin tullessa näkyy tutut maisemat: Sierra Bermeja, Torcal de Utrera ja Gibraltar. Uskomaton fiilis että nyt on tällä puolella Malagaa! Merenranta lähestyy ja huomenna kova 32km ja 12h vaellus Esteponaan.
 
Omat statsit: 21.5km. 8h30min. Liikkeessä 7h55min. Nousua laskua 925-1011m.